Wat is een elektrische boiler of ketel en wat doet hij? Verwarmingsingenieurs zullen de bovenstaande vraag waarschijnlijk helemaal niet begrijpen omdat het voor sommigen onmogelijk lijkt dat iemand het verschil niet kent, en voor sommige solariers lijkt het niet mogelijk dat iemand het verschil niet kent tussen fotovoltaïsche en thermische zonnesystemen. Bij dat laatste weten we inmiddels dat veel politici en journalisten er nog steeds problemen mee hebben, dus de aanname is heel redelijk dat de situatie niet veel anders is met bufferopslag en boiler. Ik vermoed zelfs dat sommige mensen denken dat het een en hetzelfde is en gewoon een ander woord … Dit is zeker niet het geval en aangezien we net onze verwarming thuis hebben herbouwd en geoptimaliseerd, heb ik het eens aan mijn loodgieters gevraagd (vader en broer zijn opgeleid Loodgieters) vroegen om een leekdefinitie en zoals altijd is het heel eenvoudig en kan het in één zin worden uitgelegd. De simpele definitie is:
Het buffervat is verantwoordelijk voor het verwarmingswater en de ketel voor het zogenaamde servicewater.
Er zijn dus twee verschillende circuits voor twee verschillende toepassingen en bevinden zich meestal in twee verschillende containers. Botweg gezegd zou je ook kunnen zeggen dat het water in de buffertank, dat vervolgens door de radiatoren stroomt, niet zo hoge kwaliteitseisen heeft als het water uit de boiler, die het drink- en servicewater in huis opslaat. Uiteraard worden er andere eisen gesteld aan het verwarmingswater, zoals. weinig mineralen en limoen.
De bufferopslag voorkomt dat het verwarmingssysteem oververhit raakt
Doreen heeft al uitvoerig uitgelegd welke soorten bufferopslag er zijn in de opslagserie die ze is gestart. Daarom hier alleen de korte vorm: het is een container alleen voor het verwarmingswater, dat ook geïsoleerd is. De uitdaging is om het laden en lossen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen zodat het beste uit de collectoren kan worden gehaald. Maar een bufferopslagtank is ook nodig voor houtverwarmingssystemen, omdat het veel te inefficiënt zou zijn om het verwarmingssysteem rechtstreeks in het systeem te laten lopen. Het verwarmingssysteem kan oververhit raken. Vandaar het woord “buffer”. De bufferopslag fungeert als “buffer” tussen de zeer hete verwarming en de minder hete verwarming. Daarnaast is er een constante warmte voor een langere tijd.
De electrische boiler heeft veel namen – ook verkeerde
Om de verwarring voor leken te voltooien, worden verschillende termen voor verschillende dingen gebruikt. En iets dat een ketel wordt genoemd, is geen ding – ik mocht leren van de opmerkingen. Heel erg bedankt hiervoor. Een bedrijfswatertank of warmwatertank wordt vaak ook wel een ketel genoemd, ook al is dat niet per definitie helemaal correct, wat in ieder geval meer uitdrukt waar het eigenlijk om gaat. Het water om te douchen en te koken wordt daar opgeslagen en legionella mag zich daar niet vormen, daarom moet de ketel keer op keer tot 70 ° worden verwarmd. Maar verwar de ketel niet met het verswaterstation, dat is iets anders en is als een doorstroomverwarmer die aan de buffertank is bevestigd. Corrigeer me als ik het mis heb.
Combinatieopslag is als een “zwangere” bufferopslag
Zoals Doreen in haar artikel meer in detail uitlegt, zijn er nu natuurlijk apparaten die beide in één combineren. In de bufferopslagtank bevindt zich een tank die het huishoudelijk water opslaat. Deze apparaten worden vooral gebruikt als de ruimte vrij beperkt is.
Zonne-opslag kan van alles zijn
Je hoort het woord zonne-opslag keer op keer, want opslag speelt een zeer belangrijke rol in het zonnestelsel. Maar het kan hier veel zijn. In principe slaat het zonne-energieopslagsysteem in een of andere vorm energie van de zon op. Bij fotovoltaïsche zonne-energie kan dit een batterij zijn en bij zonneverwarming kan dit de bufferopslag zijn.