Wat is fysiotherapie?

Sport Fysio

De verschillende toepassingsgebieden van fysiotherapie helpen bij het verbeteren, herstellen of behouden van ons vermogen om te bewegen en te functioneren. Op deze manier kan ongemak worden verlicht. Onder fysiotherapie wordt voornamelijk verstaan ​​de zogenaamde bewegingstherapie (voorheen bekend als “fysiotherapie”), die alleen kan worden uitgevoerd door getrainde fysiotherapeuten. Het dient als een verstandig alternatief of aanvulling op een operatieve of medicinale behandeling. Fysiotherapie beschrijft zowel actieve als passieve therapievormen. Bij actieve therapie worden de onafhankelijk uitgevoerde bewegingen van de patiënt gebruikt om aandoeningen te voorkomen of te genezen. Bij passieve therapie gebeurt dit door de therapeut te behandelen.

Wanneer wordt fysiotherapie toegepast?

Fysiotherapie wordt voornamelijk gebruikt voor profylaxe, therapie en revalidatie. Om bijvoorbeeld ziektes of blessures te voorkomen, kan een werkgerelateerde slechte werkhouding worden voorkomen. Hier dient ons eigen lichaamsbewustzijn zodanig te worden getraind dat bijvoorbeeld een slechte zithouding wordt herkend en ieder van ons iets voor onze gezondheid kan doen. Fysiotherapie wordt ook gebruikt bij intramurale en poliklinische behandelingen. Het genezingsproces van orthopedische ziekten kan worden ondersteund en onze kwaliteit van leven kan worden verbeterd. Fysiotherapeutische behandelingen worden ook gebruikt voor revalidatie na langdurige ziekte of ongevallen. Zo kunnen bijvoorbeeld na een CVA de mobiliteit en motoriek van de patiënt worden verbeterd, waardoor het leven van alledag gemakkelijker kan worden gestart.

De kerndoelen van fysiotherapie zijn onder meer

Ondersteuning van metabolisme en bloedcirculatie Verlichting van pijn, of in ieder geval pijnverlichting Verhoging van uithoudingsvermogen en kracht Training van coördinatie en mobiliteit Deze fundamentele impactdoelen staan ​​niet los van elkaar, maar zijn vaak onderling afhankelijk. Fysiotherapie wordt niet alleen toegepast bij ziekte, maar ook in de wellness. Dit kan het mentale en fysieke welzijn vergroten. Een aangename onderbreking van het dagelijkse leven! Gerichte bewegingssimulaties kunnen worden gebruikt als onderdeel van fysiotherapie. Gerichte bewegingssimulaties kunnen worden gebruikt als onderdeel van fysiotherapie.

Welke vormen van fysiotherapie zijn er?

Op het gebied van orthopedie worden bij de behandeling vaak manuele therapie, manuele lymfedrainage en apparaatondersteunde therapie ingezet. Bij manuele therapie maakt de fysiotherapeut gebruik van bepaalde mobilisatieoefeningen en handbewegingen. Dit kan onder andere de beweeglijkheid van onze gewrichten verbeteren en hun samenwerking met onze zenuwen en spieren weer opbouwen. Manuele lymfedrainage wordt ook vaak gebruikt. Het dient om de decongestie van gezwollen weefsel te stimuleren.

Dergelijke zwellingen treden op wanneer het lymfestelsel in ons lichaam beschadigd of overbelast is en de lymfevloeistof niet meer volledig kan worden verwijderd. In dit geval stimuleert de therapeut de lymfestroom en de activiteit van de lymfeklieren in het lichaam met ritmische pompende of cirkelvormige bewegingen. Voor apparaatondersteunde therapie worden verschillende tractie-apparaten en medische trainingsapparaten gebruikt om samen met de patiënt de mobiliteit en kracht te verbeteren. Uiteindelijk is de actieve samenwerking tussen therapeut en patiënt altijd bepalend voor het succes van de therapie.

Een speciale vorm is natuurlijk de sport fysio, die niet alleen van belkang is voor proffesionele atleten, maar soms ook voor iedereen die vaak sport.

Wat is fysiotherapie?
Schuiven naar boven