Wat en waar te eten in Alanya?

alanya

Er kunnen boeken worden geschreven over de rijkdom van de Turkse keuken. De verscheidenheid, geschiedenis, het scala aan verschillende invloeden (Europa, Azië, Arabische landen) blazen je letterlijk omver. Liefhebbers van lekker eten moeten dit land zeker bezoeken en genieten van de specialiteiten van verschillende regio’s, de ene na de andere.
Hallo weer allemaal! het wordt weer een lang bericht, maar ik hoop dat je het nuttig en misschien zelfs interessant zult vinden. Het gaat over eten in Alanya – hoe je een heerlijke maaltijd kunt eten tegen een redelijke prijs en er tegelijkertijd voor zorgen dat we de specialiteiten van de lokale keuken proberen.
Er kunnen boekdelen worden geschreven over de rijkdom van de Turkse keuken. De verscheidenheid, geschiedenis, het scala aan verschillende invloeden (Europa, Azië, Arabische landen) blazen je letterlijk omver. Liefhebbers van lekker eten moeten dit land zeker bezoeken en genieten van de specialiteiten van verschillende regio’s, de ene na de andere.

In een van mijn posts heb ik geschreven over winkelen en dingen die je zou moeten kopen voordat je Turkije verlaat, inclusief eten. Maar vandaag ga ik het hebben over de lekkernijen die het proberen waard zijn terwijl je er nog bent. Om het wat moeilijker te maken, zijn we hier in Alanya, de toeristische hoofdstad van de Mediterrane Rivièra, een typisch klein stadje dat overweldigd wordt door zijn toeristische bekendheid. Alanya heeft niet al te veel karakteristieke maaltijden, culinaire gebruiken of tradities. Het is een nadeel dat tegelijkertijd een voordeel is. In deze stad hebben we de gelegenheid om veel dingen te proeven die uit verschillende delen van Turkije komen. Aangezien veel Turken uit het hele land hier komen werken, mengen hun familiesmaken zich en kunnen we ze proberen in hun restaurants en ‘lokantas’. Aan de andere kant is het niet eenvoudig om een ​​echt goed restaurant te vinden. Helaas worden sommige goede plekken, die een geweldige ontdekking zijn in het ene zomerseizoen, volledig verwend in een ander zomerseizoen. Ondanks alles kun je nog steeds lekker eten in Alanya vinden 🙂
Hier is een korte bespreking van gerechten, gangen en delicatessen die ik u aanbeveel om te proberen tijdens uw verblijf in Alanya (of in Turkije in het algemeen). Onderaan de pagina vind je een kaart met alle restaurants die in de tekst worden genoemd. Aangezien de keuze van de plaatsen uiteraard subjectief is geweest, kunt u uw mening en aanbevelingen in de opmerkingen toevoegen. Ik weet zeker dat veel lezers ze nuttig zullen vinden;)

Wat en waar te eten in Alanya?

Als er de zee is, moet er ‘balık’ zijn
‘Vis’ betekent in het Turks ‘balık’ [uitspr. balyk]. Ondanks dat het een havenstad is, heeft Alanya maar heel weinig visrestaurants, wat de bezoekers verbaast. De keuken van Alanya bestaat voornamelijk uit vlees en groenten … maar toch kunnen we niet klagen ‘want er is veel te eten. We hebben twee visopties om uit te kiezen: visrestaurants (‘balık lokantası’) in de buurt van de vismarkt waar je goedkoop en snel kunt eten, OF enkele meer elegante plekken (‘balık evi’ – letterlijk ‘vishuis’) met een ruime keuze van voorgerechten, soms live muziek en… alcohol. Over alcohol gesproken, volgens Turken is de met anijs gearomatiseerde Rakı de beste match voor vis. Vertel iemand: ‘RAKI ROKA BALIK’ [uitspr. raky roka balyk] – dit is de meest voorkomende set: wodka, rucola en vis.

Wat kunnen we eten?

Gegrilde verse lokale vis (‘ızgara balık’): çipura (zeebrasem), levrek (zeebaars), kleine visjes zoals istavrit (horsmakreel) of kubbes die typisch zijn voor Alanya. Natuurlijk zijn zeevruchten, b.v. inktvis, is ook beschikbaar. Bij de vismarkt krijg je bij de vis wat salade (gemaakt van tomaat, ui, komkommer en bladgroente met olijfolie en granaatappelmelasse overgoten), wat wit brood en water. Dit soort menu kost ongeveer 15 TL en smaakt hemels. Je krijgt hier geen alcohol geserveerd.
Als je een visrestaurant kiest met alcohol en muziek, wordt het wat duurder, met een veel breder aanbod aan ‘meze’ (hapjes).
De plaatsen die het waard zijn om aan te bevelen zijn: Alanya Balık Evi en Kaptan Balık Evi.
Er is geen Turkije zonder kebab
Als ik de veelgestelde vraag hoor: “Waar kunnen we de lekkerste kebab eten?”, Weet ik niet hoe ik moet antwoorden omdat het woord ‘kebab’ niet staat voor een specifiek gerecht, maar voor de verschillende manieren om vlees op de grill (‘grill’ = ‘ızgara’). Het draaispit kan horizontaal (‘şiş’ – een bekende shish kebab) of verticaal (‘döner’ – dun gesneden vlees) zijn. Het vlees dat voor een kebab wordt gebruikt, kan rundvlees, schapenvlees, lam of gevogelte zijn. ‘Kebab’ wordt op verschillende manieren geserveerd – het kan op een bord komen (in zijn klassieke vorm) met rijst, gegrilde tomaat en paprika, gebakken ui apart (Adana-kebab) of met yoghurt (Iskender-kebab). Maar je kunt ook een kebab eten in de vorm van ‘fast food’ – gewikkeld in dunne blaadjes tortilla-achtig brood (lavaş). Deze verpakte versie van kebab heet ‘dürüm’ – u kunt kiezen uit gevogelte, rundvlees en schapenvlees. Liefhebbers van Europese kebab, die gewend zijn vlees te vetten bedekt met stapels salades en overgoten knoflooksaus, zullen misschien verrast zijn door deze talrijke opties. En dit is het mooie van de Turkse keuken.

Snelle Kebab

Het is vrij moeilijk om hier een typische ‘kebab-stand’ te vinden. Het eten van dit soort gerecht staand is in Turkije niet gebruikelijk. Er is dus een breed scala aan betere of slechtere ‘lokanta’s’ en restaurants. Als je een ‘dürüm kebab’ bestelt, krijg je een bord met je maaltijd gewikkeld in papier dat je tijdens het eten uitpakt 🙂 Je ‘dürüm’ zal meestal bestaan ​​uit vlees gewikkeld in lavaş (je kunt kiezen uit schapenvlees, gevogelte of rundvlees). ). Bijbehorende ingrediënten zijn ui en peterselie, niets anders. Geen knoflooksaus, ketchup en mayonaise toevoegen is optioneel. Bij dit klassieke gerecht kun je soms een kleine salade krijgen (tomaat, bladgroente, ui) en je krijgt zeker een ‘ayran’ (drank op yoghurtbasis) die heel goed past bij vleesgerechten. De kosten mogen niet hoger zijn dan 10 TL. Ik raad aan om ‘Adana dürüm’ te proberen, dat in Europa nauwelijks verkrijgbaar is. Het smaakt geweldig.
Aanbevolen plaatsen: Derya Lokantası, Adana Ocakbaşı, Flash, Haydar Usta, Kaşıkara, Kolçuoğlu.
Kebab-feest
Als je op een echte ‘Turkse manier’ wilt dineren, moet je een van de bovengenoemde restaurants bezoeken, vooral de laatste drie. Bereid je voor om ongeveer 40-50 TL per persoon uit te geven, maar het zal zeker een onvergetelijke ervaring worden. Ten eerste krijg je een aantal hapjes (‘meze’) voorgeschoteld. Een of twee daarvan zijn gratis, maar om meer te proeven, moet u betalen. Samen met de hapjes krijg je een hete lavaş die niets meer is dan opgeblazen brood. Je moet je vingers gebruiken om er een beetje van af te scheuren, dat je dan in plaats van bestek kunt gebruiken om wat ‘meze’ te scheppen 🙂
Na een uur doorgebracht te hebben met de hapjes (in de tussentijd kun je rakı, wijn of bier gaan proeven) krijg je je hoofdgerecht geserveerd, bijv. Adana kebab, Iskender kebab of zogenaamde ‘metrelik kebab’ (meterkebab – zolang de tafel, gedeeld door de feestgangers – de specialiteit van Kolcuoğlu).

Welk Hotel?

Als je van lekker eten wilt genieten, dan hoef je waarschijnlijk niet vaak in het hotel te eten. Toch kunnen we een tweetal hotels aanbevelen, die ook de beschikking hebben over een erg goed keuken. Dat zijn Miracle resort in Lara, vlakbij Alanya. Als tweede hotel het Turquoise hotel, in Side (ook niet ver).

Vanbeide hotels kun je ook makkelijk naar de centra en de restaurants.

Wat en waar te eten in Alanya?
Schuiven naar boven