Waarom kan dieet gevaarlijk worden?

Dieet

Bij klassieke voeding wordt een uitgebalanceerde verhouding van de drie macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten aanbevolen. Dagelijks dient men 50 tot 60% koolhydraten, 15 tot 20% proteïne en 25 tot 30% vet te consumeren. Maar wat gebeurt er met een dieet? De aanbevolen verhouding verschuift dramatisch! Bij een koolhydraatarm dieet kan het koolhydraatgehalte in extreme gevallen slechts 5% bedragen. Aandacht! Verschuivingen in de aanbevolen verhouding macronutriënten leiden tot veranderingen in ons endocriene systeem. Hormonen zoals Insuline heeft een verscheidenheid aan functies in ons lichaam en een constante stijging en daling van de concentratie zorgt ervoor dat ons hormonale systeem van de baan raakt. De effecten zijn vaak onvoorspelbaar vanwege het complexe samenspel van biochemie in ons lichaam.

Wat zijn de voordelen van een dieet?

Obesitas is vaak een risicofactor voor hoge bloeddruk, diabetes mellitus type 2, kanker, hart- en vaatziekten, stofwisselingsziekten of aantasting van het bewegingsapparaat: Gewichtsvermindering in combinatie met een regelmatig oefenprogramma vermindert het risico op ziekten.

Wat is het beste dieet?

Omdat iedereen anders reageert op dieetprogramma’s, is het niet mogelijk om in het algemeen te zeggen wat het “beste” dieet is. Wetenschappelijke studies tonen aan dat diëten die voldoen aan de hierboven beschreven basisprincipes nauwelijks verschillen in gewichtsverlies vertonen.

Welk dieet kiezen?

Als u besluit om op dieet te gaan, kies er dan een die bij uw voorkeuren past en waar u zich enige tijd aan kunt houden. Bovendien moet het dieet gemakkelijk te integreren zijn in uw dagelijkse leven: als u graag dierlijk voedsel eet, kunt u een koolhydraatarm dieet proberen. Dit bevat melk, vlees, kaas, eieren en geselecteerde plantaardige voedingsmiddelen zoals noten en salade.

Kies geen extreem dieet: dit leidt soms tot sneller gewichtsverlies, maar ook vaak tot het jojo-effect en de hierboven genoemde veranderingen in de hormoonbalans.

Dit is wat de wetenschap zegt over het jojo-effect: 80% van de mensen die een dieet volgen, ervaart het jojo-effect. Dit kan alleen worden voorkomen met een uitgebalanceerd dieet en lichaamsbeweging. Hoe vaker iemand de cyclus van gewichtsverlies en -toename doorloopt, hoe groter het risico op het lijden van typische beschavingsziekten (bijv. Hart- en vaatziekten).

Wil je op een gezonde en duurzame manier afvallen, dan is het aan te raden om ongeveer 1 kg per week af te vallen.

Waar rekening mee houden?

Houd bij het starten van een dieet rekening met de volgende punten: • Let op matig gewichtsverlies gedurende een lange periode.

Schakel over op een uitgebalanceerd dieet met caloriearm voedsel.
Vul uw verandering in dieet aan met regelmatige lichaamsbeweging.

Afhankelijk van uw fitnessdoel raden we u aan om minimaal 150 minuten per week te bewegen. Begin met hardlopen of concentreer je op lichaamsgewichttraining.

Waarom kan dieet gevaarlijk worden?
Schuiven naar boven