Hardloopschoenen aantrekken en een wandeling door het park maken? In de winter is het moeilijk voor het plezier van hardlopen om het zwakkere zelf te overwinnen. Velen nemen de koude temperaturen als excuus. Maar dat is wanneer je moet uitgaan. Want trainen is geen probleem bij temperaturen tot -15 graden Celsius. Er zijn maar een paar dingen waar je rekening mee moet houden en hierdoor blijf je fit tijdens het koude seizoen.
Tips om te trainen bij lage temperaturen
De keuze voor sportkleding is erg belangrijk voor de gezondeid en veiligheid tijdens de wintermaanden. In de koude maanden heeft het uienprincipe zich ook in de sport bewezen. De combinatie van functioneel ondergoed, functioneel shirt met lange mouwen en een functioneel jack loont. Wikkel uzelf in principe niet te dik. In het begin zou u een licht koud gevoel moeten hebben. Dit zou echter na de eerste paar stappen moeten verdwijnen. Zo voorkom je oververhitting tijdens het sporten.
Het is altijd belangrijk om kleding met reflectoren te dragen. Dit zorgt voor veiligheid in het donker. In het sombere seizoen van het jaar moet u niet beknibbelen op felle kleuren. De regel hier is: het kan niet opzichtig genoeg zijn!
Sportkleding voor de winter
Als het echt koud is, worden de huid, het bindweefsel, de pezen en de gewrichten slecht van bloed voorzien. Ze zijn minder elastisch, waardoor de spieren langer nodig hebben om op te warmen. Een grondige warming-up is vooral belangrijk om het risico op overbelasting te voorkomen. Begin in het begin gemakkelijk te lopen en verwacht niet te veel. Onze tip: strek je binnen tijdens je training. Dit voorkomt dat de spieren afkoelen.
Ademhalingstechniek is erg belangrijk bij koude temperaturen. Adem in door je neus en uit door je mond. Dit verwarmt de lucht en komt niet koud in de bronchiƫn terecht. Een dunne doek over de nek, mond en neusbot kan helpen. Wat je niet mag vergeten: in de winter is de lucht droger en is het dorstgevoel niet zo sterk. Toch heeft het lichaam voldoende vocht nodig. Dus genoeg drinken!
Bescherm handen en oren
Pas op, slipgevaar! De paden worden nat en glad door bladeren, regen en sneeuw. Ren indien mogelijk over vrijgemaakte of geasfalteerde paden. Als het risico in de vrije natuur in deze omstandigheden te gevaarlijk voor je is, is de loopband een goed alternatief. Hier geldt hetzelfde als buiten trainen: grondig strekken.
Ben je op zoek naar een echte afwisseling van hardlooptraining, dan is trainen in de fitnessstudio ideaal. Hier heb je het gezellig en warm. Maar zorg ervoor dat je je warm genoeg inpakt bij vertrek. Anders zal de verkoudheid snel kloppen.
Het juiste schoeisel
Waar je ook getraind hebt, je kunt je snel terugtrekken in de warmte en je natte kleren ruilen voor droge. Het immuunsysteem wordt vooral belast door de frisse lucht, waardoor vooral de rustfasen van belang zijn. Mocht je toch verkouden worden, dan is het gesloten! Door hardlooptraining kan een simpele verkoudheid in de bronchiƫn terechtkomen.
Onze geheime tip: ontspannen saunabezoeken. Vooral hardlopers moeten zichzelf zo nu en dan trakteren op een kleine pauze. Zweten versterkt het immuunsysteem en tegelijkertijd zijn de spieren blij. Ben je geen fan van de sauna, dan heeft een warm bad ook hetzelfde effect.