Rhododendron verzorgen

Er zijn enkele verschillen tussen het verzorgen van binnenplanten en tuinplanten. Kamerplanten hebben in verhouding meer water nodig, omdat de temperatuur in huis gemiddeld hoger ligt. Ook heeft de plant niet te maken met regen, waardoor je zelf actief moet zijn in het geven van water. Tuinplanten verzorgen is vaak net iets meer werk als je kijkt naar bijvoorbeeld snoeien. Er zijn verschillende planten die in de tuin zullen blijven groeien en daardoor op den duur een keer gesnoeid moeten worden.

Een rhododendron zelden snoeien

Een rhododendron hoef je in de regel zelden te snoeien. In de meeste gevallen behoudt de plant zijn mooie vorm, waardoor je er relatief weinig onderhoud aan hebt. Mocht de plant toch te groot worden, dan kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om toch het een en ander te verwijderen. Snoei de overtollige takken en zorg ervoor dat de rhododendron weer ruimte krijgt zich verder te ontwikkelen. Verwijder vooral het oude en dikke hout, waardoor jong hout alle ruimte krijgt verder te groeien en mooie bloemen te maken.

Plaats de rhododendron in de zon of halfschaduw

Het is aan te raden om de rhododendron niet in de volle schaduw te zetten. Deze plant komt het beste tot zijn recht in de zon of halfschaduw. Hier voelt de tuinplant zich het beste op zijn gemak, waardoor die tevens mooie bloemen zal ontwikkelen. Zo geniet jij optimaal van de plant en kan je vervolgens nog jaren genieten van een mooie tuin. Het liefst plaats je de plant ook niet in de buurt van een beuk of wilg, want dat zijn zogenaamde slechte buren. Een goede buur is dan weer een magnolia, waardoor de plant nog beter tot zijn recht komt.

Zorg voor een humusrijke grond

Een rhododendron verzorgen is niet moeilijk, maar je kan altijd wat extra je best doen. Zorg dan ook voor een humusrijke bodem en ook een zure grond is goed voor de plant. Let wel op met het geven van te veel mest. Dit is niet altijd even goed voor een plant. Lees daarom altijd de voorschriften op een zak met mest.

Rhododendron verzorgen
Schuiven naar boven