Mondkapjes in soorten en maten

Mondkapjes

Je hebt verschillende soorten mondkapjes, in dit artikel vertellen we je daar meer over. De basis van mondkapjes, is dat je kunt kiezen tussen mondkapjes die vooral de ander beschermen en mondmaskers die ook jouzelf beschermen. Wil je zelf beschermd worden dan kun je het best mondkapjes FFP2 kopen. Is dat minder belangrijk dan kun je de simpele wegwerp mondkapjes kopen en gebruiken.

De soorten bescherming

Er zijn veel verschillende mondkapjes. Tegenwoordig kom je er niet onderuit: je moet een mondkapje kopen. Ze verschillen in de mate van bescherming. De eenvoudige wegwerp mondkapjes die je in grootverpakking bij de supermarkt en drogist kunt kopen zijn eigenlijk het basisniveau. Ze worden ook wel aangeduid als FFP1. Ze beschermen vooral de ander tegen besmetting door jou, ze houden jouw speekselspettertjes tegen. Ze zijn gemakkelijk, hygiënisch en goedkoop. Je gebruikt ze één keer en gooit ze daarna weg. Wanneer je ze op de juiste manier gebruikt, niet met de handen aanraakt bijvoorbeeld, dan geven ze een goede basisbescherming. Voor de herbruikbare, wasbare mondkapjes geldt eigenlijk hetzelfde. Sommige mensen vinden deze mondkapjes uit oogpunt voor het milieu prettiger. Ze zijn verklrijgbaar met allerlei prints en in allerlei kleuren.

Betere bescherming

Wanneer je niet alleen iemand anders wilt beschermen tegen besmetting door jou, maar ook zelf beschermd wil zijn, dan moet je een stapje verder gaan. Dan koop je dus FFP2 of FFP3 maskers. Deze maskers worden ook in de zorg gebruikt om medewerkers te beschermen tegen besmetting door patiënten of bezoek. FFP3 beschermt dan nog iets beter dan FFP2. Ze zijn op veel plaatsen verkrijgbaar en zeker online is het geen probleem om ze te bestellen. Ook deze maskers zijn in bulkverpakking te koop. Je hoeft dus nooit zonder te zitten. Dit zijn de basissoorten aan mondmaskers. Er zijn nog allerlei varianten, zoals mondmaskers voor sporters, voor kinderen of voor mensen met een baard!

Coronatest

Welk mondkapje je ook gebruikt, er kan een moment komen dat je getest wilt/moet worden. Je hebt klachten of je hebt een negatieve test nodig voor het bezoeken van een evenement of een reisje naar het buitenland. Dan is het tijd voor een coronatest Groningen via coronatestnederland.nl. Op heel veel plaatsen in Nederland kun je een test laten doen en vaak weet je binnen een kwartier de uitslag al. Is de uitslag negatief dan kun je je aanmelden voor het evenement of de reis die je in gedachten had. Is ie onverhoopt positief dan weet je dat je jezelf nog een keer moet laten testen om zeker te zijn. Een PCR-test biedt dan uiteindelijk zekerheid. De uitslag van deze test laat iets langer op zich wachten, maar vaak weet je ook hier binnen een dag waar je aan toe bent. In de tussentijd moet je natuurlijk de quarantaineregels in acht nemen.

Mondkapjes in soorten en maten
Schuiven naar boven