Hoe lang duurt het voordat een website goed scoort?

SEO

Hoe kan een website hoger scoren in Google, en hoe lang kan dit duren?

Om deze reden onderzocht het Amerikaanse bedrijf Ahref in 2017 hoeveel tijd het gemiddeld kost voordat een website een goede ranking op Google krijgt. Hiervoor is geanalyseerd hoe oud de topranglijst was van twee miljoen willekeurig geselecteerde zoekwoorden. Resultaat: het gemiddelde zoekresultaat in de top 10 is meer dan twee jaar oud, slechts 22 procent van de resultaten in de top 10 is minder dan een jaar oud. Zoals verwacht blijkt het rangschikkingsproces voor zoekwoorden met een hoog zoekvolume bijzonder moeilijk en langdurig te zijn. In totaal haalde slechts 5,7 procent van de onderzochte websites binnen een jaar de top tien van zoekresultaten voor ten minste één zoekwoord. De snelste manier om dit te doen, was met zoekwoorden met een lager zoekvolume.

Hoe kan de ranking worden verbeterd?

Dus wat deden deze 5,7 procent beter dan de meeste onderzochte websites? Naast een portie geluk waren een hoge domeinautoriteit (voornamelijk gebaseerd op het aantal en de kwaliteit van inkomende links) en een uitgekiende SEO-strategie doorslaggevend. Met name de SEO-overwegingen moeten erop gericht zijn ervoor te zorgen dat de website de hoogst mogelijke “vertrouwenswaarde” behaalt die Google kan herkennen. In het verleden werd dit vooral bereikt door het aantal links dat naar een website leidde, terwijl tegenwoordig de linkkwaliteit doorslaggevend is bij linkbuilding. Google houdt echter ook rekening met tal van andere factoren, waaronder:

  • de kwaliteit van de uitgaande links
  • de continuïteit van de links
  • Bepaalde badges en zegels (zoals van Trusted Shops)
  • Informatie over de auteur van bijbehorende (blog) artikelen en bijdragen
  • consistent goede inhoud
  • Continu verkeer
  • Regelmatig expliciet zoeken naar het domein zelf
  • zo min mogelijk overtollige inhoud
  • enkele en zeldzame paginafouten

Veel hiervan is relatief eenvoudig en snel te beïnvloeden met een goed doordachte SEO-strategie. Opvallend is echter de nadruk op continuïteit, een criterium waaraan per definitie alleen over een lange periode kan worden voldaan. Kortom, een goede ranking kost zeker tijd, maar een gecoördineerde SEO-strategie kan de duur verkorten of de kans op een toppositie vergroten. Toch is up-to-date zijn enorm belangrijk, zeker online. Google wordt dan ook steeds meer onder druk gezet om positieve signalen uit gebruikersgedrag zo snel mogelijk te evalueren. Wijzigingen die bijvoorbeeld invloed hebben op laadtijden, titels, metabeschrijvingen of omleidingen, hebben nu effect op de ranking na weken, niet maanden.

Qua gebruiksvriendelijkheid en optimalisatie moet er echter meer tijd voor worden uitgetrokken. Veranderingen in het ontwerp, de paginastructuur of het logo werken maar heel langzaam, aangezien Google over een lange periode een brede database bevat – je volgt zonden uit het verleden dienovereenkomstig langer hier. Diverse SEO-tools die een zichtbaarheidsindex bepalen, kunnen ook als kleine helpers dienen op weg naar de gewenste ranking.

Het bepaalt meestal de rangschikking in relatie tot het zoekvolume en houdt rekening met de klikfrequenties. Zo krijgt een ranking voor een zoekwoord met een hoog zoekvolume meer gewicht dan dezelfde ranking voor een zoekwoord met een laag zoekvolume. Wie dit soort factoren in de gaten houdt, kan op basis van de bijbehorende feedback gemakkelijker, sneller en effectiever werken aan de best mogelijke Google-ranking.

Hoe lang duurt het voordat een website goed scoort?
Schuiven naar boven