Hoe de zomerse hitte te verslaan – in Turkije

Alanya

Gedurende deze 12 jaar in Alanya heb ik mijn eigen manieren bedacht om met de Turkse hitte om te gaan. Hier zijn enkele beproefde benaderingen van de Turkse hitte. Ze garanderen een behoorlijk verdraagbare warmte en gezondheid:
Een van de typische vragen die toeristen stellen als ze ontdekken dat ik permanent in Alanya woon, is:
Hoe hou je het vol in de warmte?
Mijn antwoord is: ik niet.
Ik niet, inderdaad. Ik hou niet van warmte, hoewel ik dacht dat ik het lekker vond. Maar het is gemakkelijk om van warmte te houden als je in Europese weersomstandigheden leeft en het ervaart in gerantsoeneerde en strikt beperkte doses. Dan wordt elke temperatuur rond de 30 en 40 ° C gekoesterd – we dragen de meest luchtige kleren, sprenkelen koud water op ons lichaam, gaan picknicken, jammeren en klagen (“oof! Wat een hitte!) Terwijl we er innerlijk van genieten omdat we dat weten de winter komt eerder eerder dan later.

De situatie is een beetje moeilijker als de hitte een norm is, iets dat jaarlijks en altijd komt. U hoeft niet de moeite te nemen om de weersvoorspelling te bekijken – daar heeft u geen gewoonte van. Je WEET gewoon dat het heet gaat worden en dat is alles. En elke dag is hetzelfde – van juni tot augustus, soms tot september. Dag voor dag. En ’s nachts bij nacht, want’ s nachts daalt de temperatuur maximaal 10 graden. Er is geen regen, geen koelte, een continue hitte zonder pauze. Je moet er even aan wennen.

En dat is wat ik heb gedaan – ik ben gewend geraakt aan de hitte 🙂
Gedurende deze 12 jaar in Alanya heb ik mijn eigen manieren bedacht om met de Turkse hitte om te gaan. Ik vind het nog steeds niet leuk en ik zou mijn verblijf in Alanya op dit moment graag veranderen in een vakantie in Polen. Maar, zoals ze zeggen, niemand gaat het werk voor ons doen 🙂
Hier zijn enkele beproefde benaderingen van de Turkse hitte. Ze garanderen een behoorlijk verdraagbare warmte en gezondheid:

Drink veel en eet fruit

Lijkt voor de hand liggend, maar het blijkt dat niet iedereen deze simpele regel toepast. Persoonlijk had ik het al jaren niet meer gevolgd en voelde ik me veel erger. Wat betreft drankjes, ik drink niet zomaar iets. Ik drink koele (maar niet koude!) Suikervrije frisdranken. Ik heb liever water met citroen en verse munt (een soort limonade), vers sinaasappelsap en groene thee op kamertemperatuur. Ik heb zeker de hoeveelheid ijs verminderd, waar ik de volgende dag meestal alleen maar een zere keel van krijg.

Ik gul me vol fruit met een hoog watergehalte, bijvoorbeeld: meloen en watermeloen. Ik maak er soms cocktails van, maar nooit ijskoud.

Sip warme Turkse thee

In tegenstelling tot wat het lijkt, is warme thee (niet heet!) Een geweldig idee voor de zomer. Arabieren, die thee drinken met munt, of Turken met hun ‘çay’, kunnen niet verkeerd zijn. Het is het waard om te proberen.

Maak het je niet te moeilijk

Het helpt niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Ik neem een ​​douche – afwisselend warm en koud. Als ik de kans krijg, ga ik naar een Turks bad (Hamam) om mezelf op te warmen. Ja – in deze hitte! Heet vocht reinigt de huid, opent de poriën en maakt de temperatuur in de buitenlucht draaglijk 🙂

Beperk het gebruik van de airconditioning

Het klinkt gek, maar ik gebruik de airconditioning zo min mogelijk en ik laat hem nooit aan als ik ’s nachts slaap. Ja, in Alanya!
Er zijn twee redenen.
Ten eerste is de airconditioning niets anders dan slecht: bacteriën, hoog elektriciteitsverbruik enz. Maar de tweede reden houdt verband met het omgaan met hoge temperaturen. Hoe meer we de airconditioning gebruiken, hoe minder ongevoelig voor de hitte we worden. We zullen tenslotte vroeg of laat het huis moeten verlaten 🙂
Mijn eerste experimenten met het ontbreken van airconditioning dateren uit het jaar 2010, toen ik in plaats van het aan te zetten de ramen en de balkondeur bleef openen, waardoor een natuurlijke en vrije luchtstroom ontstond.
Het was de eerste zomer die ik heb genoten.
Ja, het was heet. En ja, ik zweet toevallig thuis. Dus? Zweten is een natuurlijk en menselijk iets. U kunt altijd een snelle, koele douche nemen om uzelf op te frissen. Er is tenminste geen zonnesteek of zwakte als we uitgaan, aangezien we niet zo’n enorm temperatuurverschil ervaren. Bovendien zweten we niet als een paard, want ons lichaam is al aan de hitte gewend 🙂
Zelfs als ik de airconditioning gebruik, bijvoorbeeld op kantoor, stel ik een behoorlijk hoge temperatuur in, bijvoorbeeld 24 ‘C. Ik schrijf erover omdat ik veel mensen ken (vooral in Alanya) die hun airconditioners op 18’C zetten. Ik vraag me af waarvoor?

Het ligt dus ook aan het hotel waarin je verblöijft. Enkele hotel die hier heel goed rekening mee houden:

Long beach resort & spa, Aqua fantasy, Fame residence lara, en het Eftalia resort.

Fietsen

Sommige van mijn vrienden hebben hun fietsen gestald voor de Turkse zomer en beweren dat het te warm is voor dit soort entertainment. Ze rijden liever auto dan fietsen. Dus gaan ze eerst in deze hete metalen doos zitten en proberen deze af te koelen met de airconditioning. Vervolgens ademen ze al deze bacteriën in 🙂
Of ze nemen de stadsbus – wat ik persoonlijk als hardcore beschouw. Fietsen in de zomer is de grootste vreugde – de wind veegt lekker in je gezicht, je legt de afstand snel af en zweet bijna nooit! Bovendien wen je aan de hete lucht en zal geen warmte je afschrikken. Ik beweer ook, maar ik heb geen wetenschappelijk bewijs gevonden om mijn theorie te bewijzen, dat elke vorm van fysieke activiteit in de frisse lucht (zelfs als het warm is) het lichaam sterker maakt en het gemakkelijker maakt om met de hitte buiten en de vrieskou binnen om te gaan. Ik ben al jaren niet meer ziek in de zomer, hoewel ik vroeger verkouden was – misschien is dat de reden?

Draag geschikte kleding

Wat betekent voldoende? Blauwe spijkerbroeken of strakke katoenen blouses zijn niets voor mij. Na jaren van zweten in een ‘sexy’ passende blauwe spijkerbroek, heb ik geleerd dat vrij langere, losse en luchtige kleding het beste is. Daarom kies ik voor rokken, maar vaker voor broeken (vanwege de fiets!) – hoe eenvoudiger hoe beter, zonder ritsen, banden of vernauwingen.
Bovendien zullen lichte en luchtige blouses – zelfs als ze gemaakt zijn van sommige synthetische stoffen zoals polyester of viscose, los genoeg je geen warm gevoel geven. Ik ben de zweetvlekken op mijn T-shirts al vergeten en ik voel me veel beter 🙂

Hoe de zomerse hitte te verslaan – in Turkije
Schuiven naar boven