Het andere Holland: musea voor kinderen

Kröller-Müller

Kinderen vinden het heerlijk om de wereld om hen heen te ontdekken en nieuwe dingen te leren. In een spannend kindermuseum leren de kleintjes veel over hun omgeving. Talrijke musea in het andere Nederland bieden spannende inzichten in geschiedenis, kunst en natuur, speciaal voor kinderen. Kasteel- en paleismusea Zijn uw kinderen bijzonder geïnteresseerd in de middeleeuwen, imposante kastelen en paleizen? Dan zijn onderstaande musea iets voor jou. Kasteel Bergh is gebouwd in de 13e eeuw en is een van de grootste kastelen van Nederland. Het machtige fort diende ooit om zijn nobele inwoners te beschermen, tegenwoordig is het toegankelijk voor bezoekers en vertelt het verhaal van de stenen muren die honderden jaren oud zijn.

Slot Loevestein

De ridder Dirc Loef van Horne liet in 1361 het kasteel Loevestein bouwen. De bewogen 650 jaar dat het kasteel al bestaat, is grofweg in te delen in 3 periodes: de middeleeuwen, de staatsgevangenis en de Hollandse waterlinie. Juist over deze periodes kun je iets leren van een gegarandeerd spannend bezoek. Lees meer over de schurken die onvrijwillig hun tijd doorbrachten in de dikke stenen muren of over de overstroombare Nederlandse waterlijn die diende om het land te verdedigen.

Huis Verwolde

Wie geïnteresseerd is in de levensstijl van een oude adellijke familie, zal vooral genieten van een bezoek aan Huis Verwolde. Een enkele adellijke familie woonde 200 jaar in het imposante huis. De bovenverdiepingen van het schitterende pand zijn zo ingericht dat het lijkt alsof de voormalige bewoners elk moment terugkomen. Op de eerste verdieping leren kinderen en volwassenen via verschillende presentaties meer over de voormalige bewoners. Kinderen kunnen ook op verkenning gaan in de tuin van de accommodatie.

Spannende banen – Borculo Brandweermuseum

Talrijke musea laten zien hoe het interessante leven van de mensen uit de 19e en 20e eeuw in het andere Nederland was. Dat geldt ook voor het brandweermuseum Borculo, dat op 3400m² de grootste brandweercollectie van het land presenteert. Het museum bevindt zich sinds 1977 binnen de muren van een basisschool uit 1912. Het behandelt het beroep van brandweerman vanaf het begin tot eind jaren zeventig. In hetzelfde gebouw is ook het Stormrampenmuseum gevestigd!

Bakkerijmuseum

Leer meer over het maken van poffertjes, pepernoten en stroopwafels. In het bakkerijmuseum in Hattem maken kinderen en volwassenen in interessante bakateliers kennis met het ambacht en de geschiedenis van de Nederlandse bakkunst.

Openlucht Museum

Ook in het openluchtmuseum in Arnhem zijn er veel spannende beroepen te ontdekken. Kinderen kunnen traditionele ambachtslieden, zoals de printer, aan het werk zien. Aan de wagenmaker en de boerin kunnen vragen worden gesteld die ze in spannende verhalen beantwoorden. Andere attracties voor kinderen zijn het labyrint en de grote speeltuin – verveel je niet!

Kröller-Müller Museum

In het Kröller-Müller Museum ontdekken de kinderen een van de grootste kunstenaars van zijn tijd. Met bijna 90 schilderijen en 180 tekeningen toont het de op een na grootste Van Gogh-collectie ter wereld. Daarnaast zijn er topwerken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat en Pablo Picasso te ontdekken. Daarnaast verdwaal je gemakkelijk (in een goede zin) in de grote beeldentuin met 160 sculpturen van vooraanstaande kunstenaars.

Nog leuker voor kinderen!

Speelgoedverhaal van dichtbij! Vooral voor kinderen is het speelgoedmuseum in Deventer een enorme belevenis. Alledaags en bijzonder speelgoed van alle soorten, zoals poppen, treinen, bordspellen en nog veel meer, wordt sinds 1931 in het familiemuseum tentoongesteld. De speelkamer en de optiekkamer zijn bijzonder spannend. Voor wie van dieren houdt is het natuurmuseum in Holterberg de perfecte bestemming. Een van de oudste en bekendste natuurmusea van het land. Hiermee zijn meer dan 1000 dieren uit de Europese dierenwereld van dichtbij te bewonderen. Kinderen worden tijdens een spannende speurtocht door de avonturenwereld geleid.

Een dure hobby

Je wilt ze zoveel mogelijk laten zien van de wereld, en je begint vanzelfsprekend in Nederland. Maar dat alles laten zien is een dure hobby.

Kijk eens naar de uitjes kortingskaart van NapPas, met veel leuke dagjes uit, maar dan met korting.

Het andere Holland: musea voor kinderen
Schuiven naar boven