Enkele goede redenen om uw baby te dragen

baby

Het zou niet langer een geheim moeten zijn: wij mensen worden, net als apen, gedragen baby’s. Helaas was het lange tijd bij de mensen gaan beseffen dat we genesteld waren. De reden hiervoor zijn de overeenkomsten tussen nestvogels en baby’s en het lange tijd ontbreken van een categorie “babyjongen”.

Wat beide typen jongens gemeen hebben, is hun hulpeloosheid en onvolwassenheid na de geboorte. Ze hebben allebei ouderlijke hulp nodig om te overleven.

Het wordt echter duidelijk dat onze baby’s niet genesteld zijn als je kijkt naar het grootste verschil tussen deze twee typen. Genesteld, zoals Veel vogelsoorten, of kittens, zijn eraan gewend om gedurende deze tijd uren alleen te wachten tot hun ouders het eten brengen.

U kunt dat b.v. zorg ervoor dat kittens pas beginnen te miauwen als ze uit hun nest worden gehaald. Als je ze laat rondslingeren, blijven ze stil om geen vijanden aan te trekken.
Het tegenovergestelde is het geval bij ons mensen. Een baby huilt juist als hij alleen gelaten wordt, als hij wordt neergelegd of als hij te lang alleen in de kinderwagen heeft gezeten.

Als een baby wordt opgepakt, gedragen, geschommeld en geschommeld, kalmeert hij gewoonlijk snel en voelt hij zich goed.
Pas in 1970 werd de jongen van het type “Tragling” geïntroduceerd door de bioloog B. Hassenstein. Sindsdien is het besef dat baby’s vooral gedragen moeten worden langzaamaan geaccepteerd in onze westerse wereld.
Om dit proces een beetje te versnellen, wil ik tien voordelen van het dragen voor jou en je baby op een rijtje zetten.

Deze tien voordelen zijn slechts een kleine, duidelijke selectie van een groot aantal positieve effecten die het dragen op u en uw kind heeft. Dragen is zo natuurlijk en natuurlijk voor een baby dat het dragen ervan je strikt genomen niet gezond maakt, maar het niet dragen ervan kan schadelijk zijn.

Dus laten we bij het positieve blijven en kijken naar de tien voordelen die ik voor u heb geselecteerd.
Nog een opmerking: ik gebruik de term ‘moeder en kind’ heel vaak, de moeder staat in ieder geval voor de eerste verzorger of voor degene die het kind vaak draagt. Om de leesstroom niet te verstoren, noem ik alle mogelijke varianten (vader, opa, tante, …), maar uiteraard ook alle andere mogelijke opstellingen.

Dragen versterkt de band, zelfs met papa

Vaders hebben één groot nadeel ten opzichte van moeders. Baby’s brengen de eerste negen maanden door in de baarmoeder van hun moeder en hebben vanaf het begin de mogelijkheid om een ​​band met hun moeder op te bouwen.
Je leert ook papa’s stem kennen, maar je bent de hele tijd bij mama. In de meeste gevallen verandert deze toestand niet na de geboorte. Het puerperium is meestal gereserveerd voor moeder en kind alleen, helaas gaan vaders in deze tijd vaak weer aan het werk.
Als een moeder borstvoeding geeft, kan de vader hier ook niet veel bijdragen.

Sommige vaders vinden het daarom moeilijk om niet zulke mogelijkheden tot intensieve hechting te hebben als de moeder.
Het is daarom een ​​goede optie als vaders vanaf het begin ook hun kinderen dragen. Enerzijds versterkt dit op natuurlijke wijze de band tussen vader en kind; anderzijds leren vaders ook dat ze het kind in slaap kunnen dragen en kalmeren.

Dit kan voor sommige ouders een verademing en een waardevolle ervaring zijn.
Het versterkt de rol van papa en ontlast ook de moeder.
Mijn man liep ook veel rond met onze zoon in de brancard. Aanvankelijk alleen korte afstanden, aangezien ik borstvoeding gaf en Sohnemann honger had. Maar na verloop van tijd werden deze routes steeds langer.
Ze genoten allebei erg van de wandelingen en naar mijn mening bracht het hen nog dichter bij elkaar.
Vaders hebben ook vaak heel verschillende manieren om met hun kroost om te gaan. Alleen de snelheid en het ritme bij het dragen is anders
Maar de paden die mijn man insloeg, waren ook anders. Mijn favoriete routes waren heel anders dan die van mijn man.

Dragen geeft zekerheid

Na alles wat je tot nu toe hebt gelezen, is dit punt niet langer een verrassing. Dragen geeft zekerheid. Heel dicht bij mama of papa geknuffeld, er kan niets meer gebeuren.
De gedragen baby wordt herinnerd aan de wollige warme situatie voor de geboorte.
Mama’s hartslag is heel dichtbij, de baby wordt zachtjes gewiegd, de zachte beklemming en de gehurkte houding lijken erg op het gevoel en de mooie, veilige tijd in mama’s buik.
Maar niet alleen bij mama kan je kleintje het gevoel hebben dat hij weer in zijn buik is getransporteerd. Dat werkt ook met papa …

Door dragen komen gelukshormonen vrij

Iedereen die ze al heeft gedragen, weet dat het dragen ervan meestal een allround mooie aangelegenheid is voor moeder en kind. Dat je het zo leuk vindt om zelf gedragen te worden en dat je baby vaak heel snel in slaap valt, komt door de afgifte van het hormoon oxytocine.
Oxytocine komt vooral vrij bij intens, liefdevol lichamelijk contact tussen ouders en kind, zowel bij de ouders als bij het kind.
Dit hormoon speelt een uiterst belangrijke rol in de hele bindingsfase en daarna. Zoals reeds beschreven in punt 5, heeft het een stressverlagend en ontspannend effect op moeder en kind, versterkt het de band tussen beiden en bevordert het ook de melkproductie.
Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het kind zich goed kan ontspannen in de (geschikte) drager en doorgaans snel in slaap valt.
Het is zelfs aangetoond dat wanneer gedragen, de hartslag van gedragen baby’s langzamer gaat naarmate de drager sneller beweegt.
De moeder kan zich ook afsluiten en uitschakelen door het vrijkomen van het hormoon, wat belangrijk en noodzakelijk is in het dagelijks leven met kinderen.

Dragen bevordert de mentale ontwikkeling

Dit is het punt dat zelfs tijdens de zwangerschap erg indruk op me maakte. Ik las toen het sterk aanbevolen boek “Brain Rules for Your Baby” (zie ook mijn korte recensie in het blogartikel “De enige 3 boeken die je als zwangere vrouw moet lezen”). Daar wordt op gewezen en aangetoond met onderzoeken dat gedragen baby’s een hoger IQ hebben dan kinderwagens.
De reden hiervoor is het betere zicht rondom in de brancard. Dicht bij mama of papa geknuffeld, kunnen ze veilig de hele wereld verkennen. Je ontmoet andere mensen op ooghoogte en kunt meedoen aan wat er gebeurt.

In de kinderwagen zijn de baby’s echter grotendeels geïsoleerd van de buitenwereld. Ze ervaren alleen afleiding en genegenheid als hun verzorgers in de kinderwagen kijken en met de kinderen omgaan. Ze kunnen in deze positie echter niet zelf de buitenwereld verkennen.
Door de betere stimulatie van de hersenen tijdens het dragen, kunnen ze zich beter ontwikkelen.

Draagdoeken en andere babyspullen kun je vinden in de shop van onze babyspullen sale.

Enkele goede redenen om uw baby te dragen
Schuiven naar boven