Elektrische voertuigen spelen een steeds belangrijkere rol in de landbouw. De meeste bedrijven in de landbouwsector vertrouwen op milieuvriendelijk en duurzaam beheer. Elektrische voertuigen spelen een steeds belangrijkere rol bij het bewerken van velden, bergen en boerderijen. De fabrikanten van elektrische landbouwmachines bereiden zich voor op een energiezuinig gebruik van elektrische bedrijfswagens In feite gaat het niet zo snel met elektrotrekkers, elektrische kiepwagens of elektrisch aangedreven drones voor gebruik in de landbouw als in de auto-sector. Desalniettemin neemt het aantal fabrikanten van elektrische landbouwmachines toe.
John Deere
De Amerikaanse fabrikant van landbouwvoertuigen John Deere presenteerde in 2014 zijn eerste gedeeltelijk geëlektrificeerde John Deere 6210 RE-tractor. Eind 2018 presenteerde John Deere een draadgeleide (1 km kabel) volledig elektrische tractor voor gebruik in het veld. De elektrotrekker wordt buiten in het veld gevoed met behulp van een kabel met gelijkstroom in het middenspanningsbereik (> 6000 V DC). Ingenieurs van John Deere hebben deze landbouwmachine getest in het European Technology Innovation Center in Kaiserslautern. Op de CES in Las Vegas toonden de Amerikanen toen een elektrische versie van deze elektrotrekker als model. Twee aanbieders uit Zwitserland bouwen een grote elektrisch aangedreven kiepwagen.
De twee bedrijven Lithium Storage GmbH en Kuhn Schweiz AG produceren de Komatsu eDumper, een elektrisch landbouwvoertuig met een totaal gewicht van 111 ton. Uitgerust met een 600 kWh lithium-ion accu als opslag, heeft deze elektrische landbouwmachine enorme afmetingen en is daarmee een van de grootste elektrische landbouwmachines ter wereld. De energie die in de accu’s is opgeslagen, wordt gebruikt voor de lege rit bergop en het overschot wordt overgedragen aan het elektriciteitsnet.
De elektrificatie van boerderijen is vooral interessant vanuit het oogpunt van energievoorziening De gedeeltelijke elektrificatie van de landbouw is interessant omdat het voor boeren zelf hoge financiële prikkels met zich meebrengt.
Systemen die gebruik maken van zonne-energie, windenergie of biogas worden vaak al geïnstalleerd in landbouwbedrijven. Dit betekent dat elektriciteit direct op het punt van oorsprong wordt verbruikt en het hele netwerk praktisch niet extra wordt belast. Batterijopslagsystemen helpen dan om de elektriciteit te gebruiken voor bijvoorbeeld het veld of in de wijngaard.