De weg naar het perfecte gazon

Graszoden

VAARWEL WATERLOO

Voorbij zijn de dagen van bruingevlekte, door de zon verschroeide gazons. Voorbij zijn de dagelijkse spanning over hoe lang het weelderige groen zonder aarzelen kan worden vastgehouden zonder in het mos te kantelen. Voorbij zijn de intense inspanningen om een ​​stuk Engelse gazon te vinden.

We moeten er natuurlijk wel bij zeggen dat je wel eerst de juiste graszoden moet leggen, om dit resultaat te krijgen.

Welkom bij Ascot

Dus de trend voor komend seizoen. Een perfect gemaaid gazon, rijk van kleur, fris en sappig van uiterlijk. Een droom in het groen. Zelfs als het niet in de hele tuin is, kan het voor mij toch een stukje van het klassieke Ascot-gazon zijn. Al was het maar om mezelf te bewijzen dat het mogelijk is in mijn eigen tuin. Als ik me ooit nog zou moeten specialiseren in een Engels gazon. Met een hoed, al is het nu maar met een zonnehoed.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is gazononderhoud geen kinderspel en erg lastig op de grasmat. Houd er altijd rekening mee dat niet alle gazons gelijk zijn en dat elk type gazon zeer specifieke eisen stelt aan de tuinman. Handige gazons, siergazons, kinderspeelgazons, schaduwgazons of sportgazons, elk gazon heeft een andere verzorging nodig.

De zorg voor het gazon

“Weelderig en groen – hoe werkt het?

Bijna elke tuinman wil een weelderig, groen gazon zonder onkruid en andere onruststokers van de grond. Daarom is het belangrijk om het groen gedurende het hele tuinseizoen intensief te onderhouden en te verzorgen.
Naast reguliere onderhoudsmaatregelen zoals maaien, water geven en bemesten, zijn er ook klussen die maar zelden of één keer per seizoen hoeven te worden gedaan. Ongeacht welke onderhoudsmaatregel het is, het juiste moment is cruciaal, zodat het gazon ervan profiteert.

Hoe vaak en in hoeverre de stengels moeten worden doorgesneden, hangt niet alleen af ​​van de grootte, het gebruik en de belasting, maar ook van de locatie. Kleine gazons kunnen prachtig worden bewerkt met handgereedschap, gemotoriseerd tuingereedschap is praktischer voor grotere oppervlakken, wat ook veel tijd en moeite bespaart.

Door regelmatig te maaien vanaf de groei van het gazon in de lente tot de herfst, een laatste keer voor de permafrost, wordt het gazon gelijkmatig dicht en gezond. Het maairitme is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warm en vochtig weer moet het maaien zelfs twee keer per week plaatsvinden, bij aanhoudende hitte en droogte stopt het gras bijna volledig met groeien en moet het één keer per week of zelfs minder vaak en op een hogere maaihoogte worden gemaaid zodat het gazon niet verbrandt. Het wordt niet gemaaid bij regen of vorst. Het eerste grasmaaien vindt plaats nadat het gazon is gaan groeien en de stengels ongeveer 8 cm hoog zijn – meestal tussen begin maart en begin april. Het volgende maaien van het gazon is afhankelijk van het type gazon en het gebruik ervan. Siergazons die regelmatig worden bewaterd, moeten worden gemaaid tot een hoogte van 3,5 cm tot 4 cm. Jonge gazons, gazons voor gebruik, spelen en slijtvaste gazons worden daarentegen gemaaid tot een hoogte van 5 cm. Als het in de periode van juni tot augustus erg droog is, zijn 6 cm voor schaduwrijke gazons en 7 cm tot 10 cm voor gazons onder bomen de optimale maaihoogte. Dit voorkomt dat het gazon bemost wordt.

Bij het maaien mag nooit meer dan een derde van de steel worden verwijderd, anders wordt de groei geremd en neemt de kwaliteit in het algemeen af. Hoger gras mag daarom alleen in fasen worden gemaaid. Tijdens het hoofdgroeiseizoen tussen mei en augustus moet elke 5 tot 7 dagen worden gemaaid, siergazons elke 2 tot 3 dagen en schaduwgazons elke 1 tot 2 weken. In het voor- en najaar is het voldoende om elke 10 dagen te maaien. Het maaien van het gazon eindigt altijd met het maaien van de rand. Als de randen onregelmatig eindigen, zonder maairand, moeten ze in het voorjaar minstens één keer met een kantsnijder worden afgesneden.

Zonder water is er geen groei, wat natuurlijk ook geldt voor de groene loper in de tuin. De ideale tijd om water te geven is in de vroege ochtenduren. De verdamping is nog niet begonnen en het water kan de grond langer en dieper bevochtigen, 10 cm tot 20 cm diep. Dit stimuleert de diepe groei van de gazonwortels en maakt het gazon beter bestand tegen droogte. Het is beter om minder vaak en intenser water te geven. Door regelmatig en weinig water te geven, kunnen de wortels dichtbij het oppervlak groeien, waardoor het gazon gevoelig wordt voor droogte en matvorming wordt aangemoedigd. Na de eerste irrigatie kan met de schop worden getest hoe lang het duurde voordat de grond voldoende diep vochtig werd

De weg naar het perfecte gazon
Schuiven naar boven