Cinque Terre – een lust voor het oog

Al het goede komt in drieën. Dat geldt zeker voor de Italiaanse Cinque Terre. Dit stukje Italiaanse kust bij La Spezia is allereerst een nationaal Italiaans park. De weelderige mediterrane flora ruik je al vanaf de voetpaden: hinten van rozemarijn, tijm en lavendel. De automobilist wordt geweerd maar een prachtig treintraject verbindt de vijf kustdorpen en tuft langs fraai gewortelde kurkeiken en kastanjes. De dienstregeling is bijna van metro niveau! En als tweede: de kust is buitengewoon romantisch en heeft een hoog La Dolce Vita-gehalte. Romantisch ronddwalen over de wandelpaden is er heel gewoon. Zelfs zo normaal dat het kust bergpad tussen Manarola en Riomaggiore de ‘via dell’Amore’ wordt genoemd. Nummertje drie: hier geldt het perfecte huwelijk tussen zee en mens. Vijf ronduit schitterend verstopte vissersdorpen zijn zo fotogeniek dat toeristen uit de hele wereld de zalige plek op hun bucket list hebben staan.

Cinque terre

Bebouwing en rotskust worden één in de Cinque Terre

Ook al is de kuststrook niet groot, je blijft er 15 km lang je ogen uitkijken. Door de fotogenieke ligging en het patina van de vissersdorpjes, zijn die dorpen opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco. Italië staat sowieso bekend om een paar magnifieke kusten, maar de Cinque Terre overtreft ze allemaal. Elk plaatsje is weer een plaatje. Monterosso met haar klif tunnel en Vernazza met haar intieme haven baai en strandkerk. Het iets landinwaarts schuilende Corniglia waar meer traptreden zijn dan straatjes. Manarola dat niet gebouwd maar tegen de rotsen gestapeld lijkt. Riomaggiore dat als een versteend schip zo van de rots werf de zee in lijkt geschoven. Alles dat je in deze plaatsjes filmt of fotografeert is een geslaagde advertentie voor het Italiaanse paradijs.

Mijd de drukte

De andere kant van het paradijs is dat er toeristische snelwegen naar toe lijken te gaan. Cinque Terre is net zo populair als Venetië. Vooral dagjesmensen zwermen overdag over de kustpaden en door de vissers kernen. Het hoogseizoen betekent hier dat je koppen kunt tellen. Een goede tip om de bebouwde pracht tot je te nemen: ga in de vroege ochtend of ’s avonds als de lantaarn lichtjes de dorpen een feeëriek schijnsel geven.

Lieflijk dwalen op rots paadjes

Zoals al gezegd is deze hoge rotskust een geliefde wandelbestemming. Tegenwoordig kan dat niet gratis. Je moet een Cinque Terre Card aanschaffen voor je de wandelpaden op mag. En ook dan zal er zo nu en dan een pad voor je gesloten zijn. Een losgeraakt rotsblok verhindert dan ineens de doorgang. Wel mooi om te weten dat je toegangsbewijs benut wordt om de paden zo mooi en toegankelijk mogelijk te houden. De meest verrassende zwerftocht gaat over het Sentiero Azzurro, het blauwe pad dat tussen Riomaggiore en Monterosso kronkelt.

Op zeebenen van de Cinque Terre genieten

En als je dacht dat je te voet al het mooie van Italie belopen hebt, vergis je je. Want de Cinque Terre is op haar allermooist als je die vanaf het water bekijkt. De vele boot taxi’s bieden je niet voor niets hun diensten aan. Je betaalt wel taxi prijzen en kunt het beste je talenten om flink af te dingen benutten. Vanuit La Spezia en Portovenere kun je goedkoper scheepgaan en langs de beroemde kust varen.

Cinque Terre – een lust voor het oog
Schuiven naar boven