Aanvulling op vloerverwarming met infraroodverwarming

Waarom alleen vloerverwarming zelden voldoende is De vloer als “radiator” geniet al jaren een grote populariteit, omdat vloerverwarming alleen lage aanvoertemperaturen nodig heeft en geen radiatoren nodig heeft. Maar veel bewoners zijn niet tevreden over de oppervlakteverwarmingstoestellen.

Theorie en praktijk van vloerverwarming

Geen twijfel mogelijk, de heaters hebben voordelen en deze hebben uiteindelijk geleid tot de beslissing om de vloer als warmtebron in te zetten.

Vooral in combinatie met warmtepompen of thermische zonne-energie zijn de lage aanvoertemperaturen, die oppervlakteverwarmingstoestellen nodig hebben, erg interessant. Verwarmen is aangenaam, althans in theorie, omdat warme lucht over het hele oppervlak van de vloer stijgt. Dit leidt tot lagere luchtstromen dan bij radiatoren, waarvan de warmte wordt verspreid door constante luchtcirculatie. Toch houdt vloerverwarming ook het stof in suspensie. In kleine appartementen is vloeroppervlak zeldzaam. Er zijn geen grote vrije ruimtes en dus zijn er vaak te kleine ruimtes om de ruimte voldoende te verwarmen. Daarnaast heeft elk tapijt invloed op het verwarmingsvermogen. Een feit dat in theorie zelden wordt overwogen. Uiteindelijk verdwijnt in de praktijk een deel van de energie in de vloer. Het wordt warm, maar de kamer blijft koel.

Moeilijkheden met reguleren

Vloerverwarming op de juiste temperatuur instellen is ongeveer net zo eenvoudig als het tot stilstand brengen van een oceaanstomer. Natuurlijk kunnen de motoren snel worden gestopt of een stuwkrachtomkering worden gestart. maar de reus gaat verder.

Overgegaan op ruimteverwarming: het is gemakkelijk om de temperatuur en het debiet te regelen, maar de kamertemperatuur duurt uren om te veranderen. Bij constante buitentemperaturen is dit nauwelijks een probleem. Eenmaal ingesteld, handhaaft de vloerverwarming onder deze omstandigheden een ingestelde temperatuur. De situatie is anders als de temperaturen in de loop van de dag sterk fluctueren. ‘S Ochtends en’ s avonds is het erg koud met 0 ° tot 10 °, rond de middag is het zomers warm buiten. Bij paneelverwarmers betekent dit vaak ’s ochtends en’ s avonds vriezen, maar zweten van ’s middags tot’ s middags. Infrarood verwarming lost het probleem op. De vloerverwarming zorgt voor een kleine hoeveelheid warmte die voldoende is om ervoor te zorgen dat het appartement ’s middags niet te koel is. De hittegolfverwarming verwarmt ook de kamers in de koele ochtend- en avonduren.

Verwarming in de overgangsperiode

Gezien de voortdurend stijgende energieprijzen aarzelen de meeste mensen om de centrale verwarming aan te zetten of om te schakelen van zomer- naar winterbedrijf. Ze huiveren van de kou en verlangen naar warmte, maar de gedachte aan verwarmingskosten zorgt ervoor dat ze slepen. Vaak zijn er maar een paar kamers waar het te koel is, bijvoorbeeld ’s ochtends in de badkamer. In deze situaties heeft het nauwelijks zin om warmte te geven met vloerverwarming. Wie na drie tot vier koude dagen de machine start, ervaart maar al te vaak dat er een nieuwe warme periode aanbreekt. De nu aanwezige warmte van de vloer is zelfs vervelend. Een economisch haalbaar alternatief is om het gebruik van de vloerverwarming te beperken tot de maanden dat het constant koud is. Meestal is het de tijd van begin november tot april. In de overige maanden zorgt infraroodverwarming alleen voor warmte als er daadwerkelijk behoefte aan is.

Bespaar kosten door zuinige bijverwarming

Elektriciteit is duurder dan gas en natuurlijk hebben warmtepompen maar een fractie nodig van de energie die ze uitstoten. Toch is bijverwarming met infrarood de moeite waard. Voorbeeld: Het moet ’s ochtends een uur lang aangenaam warm zijn in de badkamer. Gewoonlijk is het voldoende om het paneel twee uur te verwarmen. Stel dat dit 2 kilowatt verbruikt. De centrale verwarming heeft een doorlooptijd nodig van 4 à 5 uur. Hij moet al het water in het verwarmingssysteem verwarmen, ook al is er alleen warmte nodig in de badkamer. Afhankelijk van het type gebouw kan worden aangenomen dat ongeveer vier tot vijf keer de werkelijk benodigde energie in het verwarmingssysteem zal stromen, namelijk 8 tot 10 kilowatt. Afhankelijk van het rendement heeft een warmtepomp ongeveer een derde van de energie nodig. Er wordt geen rekening gehouden met de elektriciteit die de pomp verbruikt in het verwarmingscircuit en die de elektronica nodig heeft. De verwarming verbruikt ongeveer 3 kilowatt. Opgemerkt moet worden dat een dergelijke kortstondige werking van een cv-installatie het systeem zwaar belast. Alle componenten slijten sneller dan bij normaal gebruik.

Vervang een bestaande vloerverwarming

Deze optie is alleen nuttig in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als het bestaande verwarmingssysteem aanzienlijke gebreken vertoont. Voor een uitgebreide renovatie gelden dezelfde criteria als voor een nieuwbouw. Als de vloerverwarming de energie haalt uit thermische zonne-energie of een warmtepomp, verwarm je er momenteel zuinig mee. Bij deze constellatie heeft het alleen zin om infrarood verwarming aan te schaffen voor kamers en badkamers die zelden worden gebruikt, omdat deze sneller warmte geeft dan vloerverwarming. Bij werking via centrale of stadsverwarming zou je moeten overwegen om voor elke kamer een IR-paneel aan te schaffen, zodat deze tijdens de overgangsperiode kan worden gebruikt. Deze keuze betekent meer comfort en bespaart stookkosten, omdat de hoofdwarmtevoorziening alleen wordt benut als er regelmatig warmtevraag is. Met name mag niet worden vergeten dat de huidige klimaatverandering de behoefte aan verwarming verandert. Veel zomers hebben af ​​en toe extreem koele dagen en de herfst en lente zijn behoorlijk warm. Dit betekent dat er in de toekomst een sterk veranderende warmtevraag te verwachten is. Infraroodverwarming houdt hier rekening mee, andere verwarmingssystemen, vooral vloerverwarming, zijn te omslachtig om aan deze eisen te voldoen.

Vloerverwarming voor nieuwe gebouwen

Als wordt besloten welk verwarmingssysteem in een nieuw gebouw moet worden geïnstalleerd of in het geval van een uitgebreide renovatie van een oud gebouw, moeten de aanschafkosten worden opgenomen. Zoals gezegd is verwarmen met thermische zonne-energie of een warmtepomp goedkoop, mits deze warmtebronnen al beschikbaar zijn. De deskundige spreekt van “verzonken kosten”. Simpel gezegd: wanneer de warmtepomp is geïnstalleerd, zijn alleen de huidige bedrijfskosten belangrijk. Of je het nu voor verwarming gebruikt of niet, je hebt de installatiekosten betaald. Bij de beslissing zijn ook de acquisitiekosten belangrijk. Deze worden doorgaans over een periode van 10 jaar verdeeld en opgeteld bij de exploitatiekosten.

Relevant zijn de kosten voor 10 jaar stoken inclusief de aanschafkosten. Een warmtepomp kost ongeveer drie keer zoveel als infraroodverwarming. Dit feit betekent dat verwarmen met een warmtepomp ongeveer twee keer zoveel kost als verwarmen met hittegolven. Bij het alternatieve zonnesysteem zijn de aanschafkosten minder belangrijk dan de mogelijkheid om elektriciteit van het dak te halen in plaats van warmte. In de zomer levert het dak natuurlijk meer energie dan in de winter. Uw zonnestelsel voorziet u van de meeste warmte wanneer u deze niet nodig heeft. Maar elektriciteit is in elk seizoen nuttig. Zo kun je er bijvoorbeeld in de zomer je e-car mee besturen of een airconditioning systeem. Het is daarom logischer om een ​​fotovoltaïsche installatie op het dak in gebruik te nemen. Het bedienen van de vloerverwarming via een gasboiler heeft sowieso geen zin. Gas is een fossiele grondstof die opraakt en de verbranding ervan heeft een zware impact op het milieu. Bovendien zijn de bedrijfskosten voor gasverwarming aanzienlijk hoger. Als u deze aspecten in overweging neemt, zult u snel zien dat noch een warmtepomp, noch zonnesystemen geschikt zijn om uw huis zuinig te verwarmen. Vloerverwarming heeft dus geen zin.

Aanvulling op vloerverwarming met infraroodverwarming
Schuiven naar boven